14 Mart 2015 Cumartesi

ekmek makinesi ile ekşi mayalı ekmek


Ekşi mayalı ekmek uzun zamandır hayallerimi süslüyordu. Ancak ekşi mayayı üretecek sabırdan yoksun olduğum için bir türlü yapamamıştım. Haftasonu bir arkadaşımda baktım ekşi maya var. Hemen istedim, sağolsun o da verdi. Macera başladı böylece.


EKMEK MAKİNESİ İLE EKŞİ MAYALI EKMEK
  • 250 gr (2 cup) beyaz un
  • 250 gr (2 cup) tam buğday unu
  • 325 ml (1+1/3 cup) ılık su
  • 1 su bardağı ekşi maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Efendim ekşi maya dediğimiz şey aslında ekmeğin hamurundan bir parça. Yoğurt mayası gibi her ekmek yapışta hamurdan bir parça kenara ayırıyorsunuz. Böylece her daim buzdolabında ekşi mayanız oluyor.

Ekşi Maya Nasıl Yapılır?
Ekşi mayanızı arkadaşınızdan ödünç alamazsanız en yakın katkısız odun ekmeği fırınına gidip rica edebilirsiniz. Ya da evde kendiniz yapabilirsiniz. Bunun için denenmiş ve güvenilir birkaç site önereceğim.
Bu ekmeği yaparken makinemizin farklı programları ile haşır neşir olacağız. Normal 3 saatlik ekmek pişirme programına oranla ekşi mayalı ekmeğin hazırlanış süresi biraz daha uzun.

İlk olarak ekşi mayamızı biraz su ile cıvık bir hale getiriyoruz. Bir sonraki ekmek için hamur yoğrulduktan sonra 2 yemek kaşığı kadar ekşi maya ayıracağız. Bu mayayı cam bir kapta ve buzdolabında muhafaza etmelisiniz. Ekmeği yapacağımız zaman hamuru cıvık hale getirecek kadar su ekleyip elle yoğuruyoruz. Böylece 1 su bardağı kadar ekşi maya elde ediyoruz.

Ekmek makinemizin haznesine önce ılık suyu ekliyoruz, üzerine ekşi mayayı ilave ediyoruz. Ayrı bir kapta karıştıracağımız tam buğday unu ve beyaz unu hazneye ekliyoruz. En üste de tuzu koyuyoruz.

Makinenin hamur karıştırma programında hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Ben elle yoğurmayı sevmediğimden makine tercih ettim. Hamur programları genelde 1,5 saat oluyor. Bu sürenin içinde mayalanma süresi de oluyor. Bu işlem için 30 dakika yeterli, bu süre zarfında makinenin kapağını açıp kenarda kalan unları spatula ile hamurla birleştirebiliriz. Program 1,5 saatse 30 dakikanın sonunda hamurun haline bakarak programı iptal edebilirsiniz.

Kulak memesi kıvamında tertemiz topak olmuş hamurumuzdan iki yemek kaşığı kadar bir kaseye ayırıyoruz, bu bir sonraki ekmeğimizin mayası olacak. Hamur haznesinin üzerini bir bezle örtüyoruz.

Şimdi hamuru haznesi ile beraber mayalanmak üzere fırına yerleştireceğiz. Mayalanma süresi 8 saat. Fırın çalışır durumda olmayacak. Kaynar su dolu bir bardak ve üzerini bir bezle örttüğümüz ekmek makinesinin haznesini fırına yerleştiriyoruz. Fırının kapağını kapatıyoruz.

Kaynar su dolu bardağın 8 saat boyunca vereceği nem ve ılıklık mayalanmaya yardım edecek.


Ekşi mayalı ekmek yapımı sırasında biraz hesapla akşamdan hamuru karıştırıp kahvaltıda sıcacık ekmeğimizi yiyebiliriz.  Mesela hamuru 21:30 gibi hazırlasak, 22:00 de mayalanmaya başlasa sabah 06:00'da pişirmeye geçebiliriz. Saat 8:00'de de pişmiş ve dinlenmiş taptaze ekmeğimiz kahvaltıya hazır olur.



Hamurumuz fırında 8 saat mayalanırken biz de bir güzel uyuyalım :) 8 saatin sonunda hamur haznenin üzerine doğru epeyce kabarmış oluyor. Solda görebilirsiniz. Şimdi pişirme zamanı. Ekmek Yapma Makinenizin "Fırınlama"  programını kullanacağız.






Fırınlama programının süresi makineden makineye değişiklik gösteriyor. Benim makinemde bu işlem 1 saat sürüyor, 1 saat yetmiyor tabi ki. İdeal pişme süresi 1 saat 40 dakika. 1 saatlik programdan sonra ikinci kez 1 saatlik programı seçip 40. dakikada programın çalışmasını iptal ediyorum ve ekmeğimiz pişmiş oluyor.






Ekmeğimizi dikkatlice hazneden fırın telinin üzerine çıkarıyoruz. Burada ılık olana kadar dinlendirdikten sonra dilimleyip servis edebiliriz. Hafif ekşimsi bir tadı ile ufalanmayan tok bir ekmek oluyor. Maksimum lezzet için buzdolabında saklamanızı ve ısıtarak tüketmenizi tavsiye ederim.







1 yorum:


  1. Awesome site you have here but I was wanting to know if you knew of any discussion boards that cover the same topics discussed in this article? I'd really like to be a part of group where I can get suggestions from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Bless you! paypal credit login

    YanıtlaSil

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...