Serinletici lezzetlere devam ediyoruz. Kompostolar Osmanlı Mutfağı'nda da çok önemli yere sahip olan, her sofrada yer alan doğal meyve şerbetleridir. Her tür taze meyveyle yapılabilir, benim favorilerim daha çok mayhoş olan meyvelerle yapılanları. Yapılması oldukça kolay bir komposto tarifi veriyorum.
Aslında sadece ana meyveyi değiştirerek aynı ölçülerle tüm kompostoları yapmak mümkün. Hatta annem bazen evde tek tük kalmış bütün meyvelerle karışık kompostolar yapar, çok da lezzetli olur. Eğer aromasından hoşlanıyorsanız 2 diş karanfil ekleyebilirsiniz. Bayıldığım tarçını da kabuk halinde kayısı, şeftali ya da armut kompostosuna ekleyebiliriz.
VİŞNE KOMPOSTOSU
- 300 gr taze ya da dondurulmuş vişne
- 4 bardak su (1 litre)
- 1 bardak (200 gr) toz şeker
Saplarını ayıklayıp yıkadığımız vişneleri tencereye alıyoruz. Çekirdeklerini çıkarmamıza gerek yok. Üzerine suyu ekliyoruz. Orta ateşte vişneler yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Ateşten aldıktan sonra içine toz şekeri ilave edip eriyene kadar karıştırıyoruz. Şeker miktarı damak tadınıza kalmış birşey. Şekeri parça parça ekleyip arada tadına bakarak ayarlayabilirsiniz.
İyice soğuduktan sonra büyük bir kaseye alıp buzdolabında bekletin.
Havalar çok sıcak olduğu için biz kompostomuzu içerken içine buz da koyduk. Sadece suyunu vişne suyu olarak içebilirsiniz. Kompostonun suyunu soda ile karıştırıp vişne-soda olarak içebilirsiniz. Kompostonun suyuna rağbet çok olunca tanelerle ne yaparım diye düşünüyordum onu da buldum, bir önceki damla çikolatalı topkek tarifinde damla çikolata yerine vişne tanelerini kullanacağım.
Ben kompostoyu Behiye Abla'nın önerisiyle düdüklü tencerede yaptım. Eğer düdüklü tencereniz varsa komposto hem daha kısa sürede pişiyor, hem de tüm besin değeri içinde kalmış oluyor. Tefal marka tenceremde sinyalden sonra 3 dakika pişirme süresi yetti.
Şahane bir tadı var. Hele buz gibi olunca,sıcak yaz günlerinin bir numaralı serinleticisi. Kale-
YanıtlaSilminize sağlık. Lezzetli günler dileği ile sağlı-
cakla kalın