16 Ağustos 2010 Pazartesi

Sofra Serinlikleri: Kompostolar


Tatlı Kitap, Tuğrul ŞAVKAY


Mutfak tarihimizin çok önemli bir parçasıdır kompostolar. Aynı tür içinde tüm şerbetleri, hoşafları ve şurupları sayabiliriz. 

En çok karıştırılan konuyu hemen aydınlatayım. Efendim komposto taze meyvelerle yapılıyor, hoşaf ise kurutulmuş meyvelerle yapılıyor. 

Tuğrul Şavkay'ın Tatlı Kitabından derlediklerime göre, Batı mutfağında şarap pek çok yemekte ve tatlıda kullanılırken Osmanlı ve Türk mutfağı'nda tüm tariflerde su ön plana çıkmış. Hoşaf kelimesi de aslında "hoş ab" yani hoş sudan geliyormuş. Tarihi menülerde pilav ve börekle birlikte en çok sunulan ikram taneli şerbet olan hoşafmış.

Pişirme ile ilgili dikkat edilecek birkaç nokta ise şöyle: Kompostolarda meyvelerin pişme süresi sertliklerine bağlı olarak değişiyor. Ayva kompostosunu yarım saat kaynatmak gerekirken, vişne, şeftali gibi yumuşak meyveleri 4-5 dakika kaynatmak yeterli oluyor.

Hoşaf yaparken ise kuru meyveleri muhakkak önceden ıslatmak gerekiyor. Böylece kuru meyveler yumuşar ve kolayca yenir. Kuru meyvelerde şeker oranının daha yüksek olduğu, şeker ayarlaması yapılırken göz önünde bulundurulmalıdır.

Vücudumuzun sürekli suya ihtiyaç duyduğu sıcak yaz günlerinde kompostolar hem su ihtiyacımızı karşılar, hem kan şekerimizi ayarlar, hem de içerdikleri meyvelerle vitamin ihtiyacımızı giderirler.

Bol kompostolu günler diliyorum.



1 yorum:

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...