8 Ağustos 2010 Pazar

evde ekmek: çavdar ekmeği


Fotoğraf: Lütfü ÇOLAK

Ekmek makinesi ile ekmek yapmaya hazırız. İlk olarak günlük tüketebileceğimiz temel ekmek tarifini vermek istiyorum. Bu tarifteki ölçülere sadık kalarak, farklı unlarla farklı tadlar yakalamak mümkün.


Daha önceki "10 derste ekmek yapmak I ve II" de de bahsettiğimiz gibi ekmek makinesinin haznesine önce sıvı malzemeler konuyor sonra katı malzemeler sıvıların üzerini kapatacak şekilde konuyor. Genelde ekmek tariflerinde malzemelerin yazılış sırası hazneye eklenme sırasına göre oluyor. Ben de öyle yazacağım. Ölçü birimleri ekmek makinesinin içinden çıkan bardak ve kaşıklara göre.
  • 1,5 cup su
  • 1 büyük kaşık (table spoon) sıvı yağ (zeytinyağı da olabilir, daha lezzetli oluyor.)
  • 2 cup beyaz un (tamamen beyaz ekmek için toplam 4 cup beyaz un kullanabilirsiniz.)
  • 2 cup çavdar unu
  • 1 küçük kaşık (teaspoon) tuz
  • 1 büyük kaşık (table spoon) şeker
  • 1 + 1/4 küçük kaşık intant maya


 
Hazneye ilk olarak suyu koyuyoruz. Ardından da sıvı yağı ekliyoruz. Unu fotoğraftaki gibi sıvının üzerini tamamen kapatacak şekilde hazneye ekliyoruz.




Unun üzerine bir köşeye tuzu, bir köşeye de şekeri ekliyoruz. 

Mayayı da ortada açacağımız minik çukura koyuyoruz.

Makinemizin 1 nolu standart ekmek programında pişiriyoruz. Ekmek boyutumuz 1000 gr., kabuk rengimiz de orta olsun.



Merak edenler için daha detaylı bilgiler:

1. Arzunuza göre tarifi tamamen beyaz unla da yapabilirsiniz. Ya da beyaz unu yarı yarıya çavdar, tam buğday ya da kepek unları ile karıştırabilirsiniz. SÖKE UN'un tüm marketlerde bulunan 1 kg lık paketlerde kepekli ve tam buğday unları var. Ama pakete çok dikkat edin, ekmek karışımı olanlar da aynı pakette satılıyor. Market dışında çeşitli baharatçılarda kilo ile satıldığını gördüm. Henüz yapmadım ama hiç un bulamazsam bir fırına gidip kilo ile satın alacağım.
 
2.  Mayayı bu şekilde unun ortasında saklamamızın nedeni ekmeği erteleme programı ile pişiriyorsak mayanın sıvılarla temasını engellemek. Çünkü instant mayamız sıvı ile temas ettiği anda mayalanma işlemi başlıyor. İnstant maya ekmek yapma makinelerinde kullanmak için en ideal maya. Mutlaka belirtilen ölçülerde kullanın, paketi açınca insan hepsini eklemek gerekiyormuş gibi hissediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...