5 Ağustos 2010 Perşembe

damla çikolatalı topkek (muffin)


Fotoğraf: Lütfü ÇOLAK
Pastanelerde görünce aklımın uçtuğu yiyecek mekikten sonra topkektir. Genel olarak kendisinden "muffin" diye bahsedilir ama bence "topkek" çok daha uygun bir isim. Tarif biraz uzun oldu çünkü topkek yapmak için gerekli tüm püf noktaları paylaşmak istedim.


Araştırmaya başlamadan önce, evde asla pastanelerdeki gibi yeni patlamış volkanik dağ görünümlü topkekler yapılabileceğine inanmıyordum. Standart kek hamuru tarifleriyle girdiğim denemelerden de sonuç alamamıştım. Öğrendim ki işin sırrı hamurun hazırlanış tekniğindeymiş. Başarılı bir topkek için bildiğiniz klasik kek yapma usüllerini unutun.
İşte malzemeler:
 
Sıvılar:
  • 200 ml süt
  • 2 yumurta
  • 3/4 su bardağı sıvı yağ
Katılar:
  • 140 gr toz şeker
  • 250 gr un
  • 1,5 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Ek malzeme:
  • 1/2 su bardağı damla çikolata

Topkek çok hızlı pişen bir kek, iyice ısınmış bir fırına konursa tabi. İlk olarak, malzemeleri tezgaha çıkardıktan sonra, fırını 200 dereceye getirip ısıtıyoruz.

Topkekin katı ve sıvı malzemeleri için iki ayrı kaba ihtiyacımız var. Katı karışımı yapacağınız kabın biraz büyük olmasında yarar var. Öncelikle iki yumurtayı çırpıyoruz. Üzerine süt ve sıvı yağı ekleyerek karıştırıyoruz. Sıvı karışımımız hazır. Diğer kapta, şeker, elediğimiz un, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırıyoruz. Bu işlemleri çırpma teli ve ya bir kaşık yardımıyla yapıyoruz. 

Fotoğraf: Lütfü ÇOLAK
Yumuşak ve kabarmış topkekler istiyorsanız asla mikser kullanmayın. Unlu karışımın üzerine sıvı karışımı ekliyoruz ve çırpma teli ile hafif hareketlerle nazikçe karıştırıyoruz.

Buraya kadar tüm topkeklerde işlem aynı. Şimdi sahneye topkeki dayanılmaz yapan ek malzemeler çıkıyor. Ben genellikle damla çikolatalı yapıyorum. Ama üzüm, ceviz, tarçın, kakaolu olanları daha önce denedim. Ahududu, limon ve diğer meyvelerle de denemeyi düşünüyorum. Topkekin içine her ne eklemek istiyorsanız bu işlemi hamurunuzu karıştırdıktan sonra en son yapmalısınız.

Yarım su bardağı damla çikolatayı hamura ilave ediyoruz ve kaşıkla çok hafif karıştırıyoruz. Kalıbımıza eşit miktarlarda hamuru bölüyoruz. Son olarak her bir topkekin üzerinde 3-4 tane damla çikolata konduruyoruz. Bu ölçülerden 12 adet topkek çıkıyor.

Isıttığımız fırında 15 dakika pişiriyoruz. O kadar hızlı kabarıyorlar ki ben de zevkle izliyorum. Kabardıklarını görünce heyecanlanıp sakın fırının kapağını sakın açmayın. 15 dakika teflon kalıp için yeterli bir süre, size yumuşak gibi gelse de inanın içi pişmiş oluyor.

Kalıp olarak artık her yerde bulabileceğiniz, fırınınızın büyüklüğüne bağlı olarak silikon ya da teflon muffin kalıplarını kullanabilirsiniz. Kalıbın içine yine marketlerde bulabileceğiniz topkeklere özel yağlı kağıtları koyabilirsiniz. Eğer muffin kalıbınız yoksa kalın yağlı kağıt kalıpları fırın tepsisine dizebilirsiniz. Kalıbınız var ama kağıdınız yoksa kalıbı yağlayarak kullanabilirsiniz. Hiç biri yoksa ısıya dayanıklı minik cam kaseleri yağlayarak kullanabilirsiniz.

4 yorum:

  1. Bundan yerim ben. Anladın onu sen :)

    YanıtlaSil
  2. yaptım cok guzel oldulae

    YanıtlaSil
  3. Feyzacim, ilk muffinlerimi az once firindan cikardim. Tarifin icin cok tesekkurler.. Sogumalari icin sabirsizlaniyorum.

    YanıtlaSil
  4. tabi ki super oldu, gramlar için en sonunda aldım bir mutfak tartısı, şimdi kolayca yapıyorum :)

    YanıtlaSil

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...