23 Ağustos 2010 Pazartesi

bosna'da küçük bir osmanlı köyü: POÇİTELİ


Dubrovnik'te kalırken günübirlik turla Mostar'ı ziyaret ettik. Yol üzerinde de eski bir Osmanlı köyü olan Poçiteli'ye uğradık. Kısa süren ziyaretimiz zihnimizde çok hoş anılar bıraktı.




 Poçiteli uzaktan gördüğünüzde çok sevimli bir köy. Tarihi 1444 yılına uzanan köyün kalesi, surları, camisi, mektebi, imareti ve hamamı var. Otobüsten iner inmez ellerindeki kağıttan külahlarda kuru meyve satan köylü ablalar karşılıyor bizi. Derken taş yoldan köyün üstlerine doğru ilerliyoruz. 

Tabi savaşın burda yaptığı tahribatı yaklaşınca görüyorsunuz.Savaşa kadar çok iyi korunmuş bir köymüş ve burada sanat kampları düzenlenirmiş. Savaşta başta caminin kubbesi, minaresi olmak üzere bir çok bina yıkılmış. 2007 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan köy neredeyse baştan aşağı komple restore edilmiş.

 
 

Türk çayı bulunur!
Türk çayı her yerde karşımızda. Bu kadar çok Türkçe tabela varsa bir sürü vatandaşımızla da karşılaşırız sanıyoruz ama nafile. Tabelanın heyecanıyla daldık kahveye, tabi ki ocakta kaynayan bir çaydanlık yoktu. Çayı beş dakikada hazırlayabileceklerini söylediler. Nasıl olacağını sordum. Ateşin üzerine direk konan demliğin içine çayı atıyordu ki "aman aman kalsın" dedim.



Cami önündeki turistik imam
Yukarı doğru yürüdükçe manzara insanın aklını başından alıyor. Sanki tarihi bir film setindeymişsiniz gibi bir doku ve aşağıda Neretva Nehri. Herşey iyiydi güzeldi de caminin önündeki bir masaya oturttukları imam kostümlü amcayı görünce bayağı bir yadırdadık. İmam amca kutsal kitaplar falan satıyor sandım, kartpostal satıyormuş. Turistik tad olsun diye böyle birşey düşünmüşler herhalde.

Caminin adı Hadzi Alijina Camii. Türkçesi Hacı Aliya Camii. 1563 yılında Hacı Aliya tarafından yaptırılmış basit planlı bir cami. Ancak 17. yüzyılda Şişman İbrahim Paşa tarafından onarıldığı için onun adıyla da anılıyor.



Taş sokakları yürümeye devam ediyoruz. Yeşil ve tarihi doku o kadar etkileyici ki insan oradan hiç ayrılmak istemiyor.


Gavrankapetanoviç Evi
Sağda gördüğümüz ev "Gavrankapetanoviç Evi". O kimdir diye sorarsanız ismin içindeki "kaptan" kelimesine dikkatinizi çekmek isterim. Köyün liderleri bu aileden geliyormuş, haliyle de en güzel ev bu aileye ait. 16. yüzyıl sonlarına doğru inşa edilen evi köydeki diğerlerinden ayıran en önemli özellik, haremlik ve selamlık bölümlerinin bulunması.




  
Poçiteli molası bitip de araca doğru yürürken, burası da film seti yerine yaşayan bir köy olarak kalabilseymiş keşke diye düşünüyorum. Savaşın soğukluğunu bir kez daha hissediyorum. Aklıma Safranbolu geliyor konaklarıyla, cıvıl cıvıllığıyla. UNESCO belki çalışmalarını tamamladığında bu hayalim gerçek olacak, tabi o zamana kadar yeniden savaş çıkmazsa. 



Bir sonraki gezi notlarında MOSTAR'da olacağız. Poçiteli'den karelerle yazımı noktalıyorum.


Taşlı yollar...   Poçitelj-2010


Köyün tepesinden cami ve Neretva

Hamam.    Poçitelj 2010

Döneme özgü taş çatı kaplamaları - Poçitelj 2010

8 yorum:

  1. tamam tamam şimdiden ayırıyorum biletimi seneye kesin bosna'dayım tatilde. Zaten Alma'ya iade-i ziyaret borcum var :)

    YanıtlaSil
  2. Evet ben de çok istiyorum oraları gezmeyi, inşallah nasip olur. Teşekkürler paylaşımlarınız için.

    YanıtlaSil
  3. Okuduğunuz için ben teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Poçiteli...
    Eski bir Osmanlı köyü. Gittiğinizde mutlaka orada satılan baldan ve nar şurubundan alın. Resimdeki imamla sohbet edin. İmam savaşta büyük başarılara imza atmış bir komutanmış ama kendisi her Bosnalı gibi bunu kabul etmiyor. Ve giderken solunuzda kalan Neretva Nehrine iyice bakın, çünki o renkte ve güzellikte bir nehri bir daha görme şansınız çok az...
    Hasan LEBLEBİCİER

    YanıtlaSil
  5. çok güzel anlatmışsınız....teşekkürler.....:)

    YanıtlaSil
  6. Okuduğunuz için ben teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  7. Biz de haziranda göreceğiz kısmetse. Mostar yazınızı yazmamışsınız galiba :)

    YanıtlaSil
  8. Yazıyı okumaya zamanım olmadı ama fotoğraflar gayet keyifli olmuş (Y)

    YanıtlaSil

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...