21 Mart 2013 Perşembe

pasta yapmak: şeker hamuru ile pasta


İşte en heyecanlı kısma geldik, pastamızı yapmaya! Daha önceki yazılarda pandispanyayı ve kremayı hazırlamıştık.

PASTA YAPMAK: Pandispanya
PASTA YAPMAK: Pasta kreması


Tarçın Tadında Youtube Kanalı yayında! Videolu tarifler için tıklayın https://www.youtube.com/tarcintadinda


Usanmadan sorularıma yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harika ürünler çıkartan That's Cookie'nin sahibesi Burcu'ya çok teşekkür ediyorum. Hiç evde uğraşamam bunlarla diyorsanız Burcu sizin için uğraşıyor, bloguna bir göz atın derim.





ŞEKER HAMURLU PASTA
  • 2 adet pandispanya
  • 1 ölçü kakaolu pasta kreması
  • 1 su bardağı krem şanti ya da krema tarifinde bahsedilen ganaj
  • 1 su bardağı şekerli süt (pandispanyayı ıslatmak için)
  • 1 kg beyaz şeker hamuru
  • 200 gr siyah şeker hamuru
  • 200 gr pembe şeker hamuru
  • Yarım kg dondurulmuş frambuaz (veya başka bir meyve)
  • 2 yemek kaşığı damla çikolata (isteğe bağlı) 
 Yukarıdaki fotoğraf pastanın üst katının hazırlanmasını anlatıyor. Aynı işlemler alt kat için de yapılıyor.

 PASTANIN YAPILIŞI

Öncelikle pastanın üst yüzeyinin dümdüz olması lazım ki şeker hamuru ile kaplandığında pürüzsüz olsun. Bu nedenle üçe böldüğümüz pandispanyanın en alttaki parçasını, yani kelepçeli kalıbın tabanına denk gelen pürüzsüz parçayı en üste yerleştireceğiz.

1. Öncelikle çalışma alanımıza karar verelim. Ben pasta malzemeleri satan yerden pastanelerin kullandığı altın renkli altlıklardan almıştım. Pastayı onun üzerinde yaptım. Bitmiş hali hangi tabakta olacaksa orada işe başlamalıyız. İlk katı koyduktan sonra bir fırça yardımı ile şekerli suyu pandispanyanın üzerine hafifçe nemlenecek kadar sürüyoruz. Üzerine kremamızı yayıyoruz. Krema kalınlığı zevkinize kalmış, Bir parmak kalınlığı kafi. Kremanın üzerine frambuazları diziyoruz. Sadece damla çikolata da kullanabilirsiniz.

2. Pandispanyanın ikinci katını koyuyoruz.

3. Üzerini yine şekerli süt ile fırçalıyoruz.

4. Bir parmak kalınlığında kremamızı sürüyoruz. Bu sefer üzerine damla çikolatayı serpiyoruz.

5. En son pandispanyayı yerleştiriyoruz, üzerini yine şekerli süt ile fırçalıyoruz. Bu işlemin esprisi hafif nemli bir sünger kek hissini yakalamak.Şekerli süt yerine mevsimine göre ya da pastanın içindeki ana malzemeye göre farklı şuruplar kullanılabilir. Yazın vişne suyu, kahveli pasta için sütlü kahve ya da sadece şekerli su kullanılabilir.

6. Bu kısım çok önemli. Biten pastanın üzerini krem şanti ile ince bir tabaka halinde kaplıyoruz. Bunun amacı şeker hamurunun pastaya yapışmasını sağlamak. Bu noktada ben yanlış bir tercih yapmışım. Krem şanti çabuk eriyen, oda sıcaklığını pek sevmeyen bir malzeme, şeker hamuru ise oda sıcaklığında saklanması gereken bir malzeme, dolayısıyla kimyaları uyuşmadı. Şeker hamurunun yolda erimesini hızlandırdı bu seçimim.

Yani size tavsiyem pastanın üzerini krem şanti yerine krema tarifinde de bahsettiğim ganajla kaplamanız. Ganaj yapmak çok kolay zaten, bir paket çikolatayı benmaride eritiyorsunuz, üzerine çırpılmış krema ya da süt ekliyorsunuz. Beyaz pastalar için beyaz, çikolatalılar için de bitter çikolata tercih edebilirsiniz.


Her iki pandispanyayı kapladıktan sonra donmaları için buzdolabına kaldırıyoruz.

En güzeli şeker hamuru ile kaplamadan bir gece önce pastaları bu halde dolaba koymak ve iyice donmalarını sağlamak.

Ben bu denemede 3 saat buzdolabında dondurabildim ama sonrakilerde kesinlikle bir gece önceden yapacağım bu işleri.




PASTANIN ŞEKER HAMURU İLE KAPLANMASI

1. Beyaz şeker hamurunu silikon altlığa alıyoruz. Bu iki katlı pasta için 1 kilogramlık paket işimi gördü. Büyük bir yuvarlak yapıp merdane ile açmaya başladım. Merdanenin üzerine biraz nişasta serptim.

2. Geniş bir örtü elde ettim. Ama burada da bir hatam var, şeker hamurunu olması gerekenden ince açmışım. Bu da altındaki pütürleri belli etti. Yarım parmak kalınlığında açmak lazımmış. Pastayı örtecek tabakayı bu kadar kalın açıyoruz, süslemeler için daha ince açıyoruz.

3. Masa örtüsü serer gibi şeker hamurunu pandispanyanın üzerine seriyoruz. Nazik el darbeleriyle pastaya yapışmasını sağlıyoruz. Örtü ne kadar kalın olursa kusurları o kadar örter, keten bir masa örtüsü ile şifon bir masa örtüsünü düşünün.

4. Pasta tarağı ya da geniş yüzeyli bir bıçakla yan yüzeyleri de yapıştırıyoruz.

5. Aynı tarakla pastanın üzerini sıvazlıyoruz. Burda önemli nokta şeker hamurunun kalın olması, ne kadar kalın olursa o kadar ayıp örtüyor ve pürüzsüz görünüyor. 

6. İyice yapışan şeker hamurunun fazlalıklarını kesiyoruz. Bunun için geniş yüzeyli büyük bir bıçak iş görecektir. Zaten kolayca kesiliyor.

7. Kestiğimiz fazlalıkları dikkatlice pastadan uzaklaştırıyoruz.

8. Son olarak yine pasta tarağı ya da spatula ile yan yüzeyleri sıvazlıyoruz. İşte alt katımız hazır.

Bu işlemlerin hepsini üst kat pastamız için de yapıyoruz ve süslemelere geçiyoruz.



ŞEKER HAMURU İLE SÜSLEMELERİN YAPILMASI

1. Pembe şeker hamurunu ve siyah şeker hamurunu merdane ile açıyoruz. İhtiyacımız şeritler ve farklı büyüklüklerde halkalar. Şeritleri kesmek için mutfağa tahsis ettiğim bir cetveli kullandım. Pizza kesme ruletiyle cetveli kaydıra kaydıra eşit kalınlıkta şeritler elde ettim.

2 - 3. Şeritler için ikinci siyah hamuru açıyorum. Önceki pembeden şeritleri ve krema torbası ucuyla halkaları kestim. Bu tip basit geometrik şekillerde mutfakteki tüm aletlere başka bir gözle bakın, öyle güzel yuvarlak kalıplar bulacaksınız ki. Gazoz kapağı ile tırtıklı halkalar bile kesilebilir. Küçük halkalar için de kalem kapağı kullandım.

4. Şeritler pastanın üzerine konmaya hazır, parmağımla pastaya yapışacakları yüzeylere hafifçe su sürüyorum, bu şeker hamuru süslerinin kolayca yapışmasını sağlayacak.


Şeritleri pastaya yerleştiriyoruz. Bir pembe, bir siyah sıralaması ile gidiyoruz. Basit bir mutfak makası yardımıyla şeritlerin fazlalarını alıyoruz. En ortaya şerit koymuyorum oraya pastanın ikinci katı gelecek.






Şeritler ve halkalar bitince üst kat pastasının eteklerine konduracağımız topçukları yapıyoruz.

Bir pembe, bir siyah topçuk diziyoruz. Bu işin kolay yolu bir parça şeker hamurunu uzun ve yuvarlak bir şerit haline getirdikten sonra bıçakla minik ve eşit parçalar kesmek.

O minik parçaları da elimizle yuvarlıyoruz.

 İKİNCİ KATIN YERLEŞTİRİLMESİ

Bu kısımda biraz mimarlığımdan yararlandım. Doğru düşünmüşüm ama sonra Burcu'dan daha faydalı ipuçları da aldım. Ben bu işlem için çöp şiş çubuklarını kullandım. Çubuk makarna da kullanılabilirmiş. Hatta evde varsa fırın makarna daha kalın olduğu için daha da sağlam olabilir.

1. Öncelikle ölçü almak için alt katın ortasına bir çubuk batırıyoruz. Alt katın üzerinden üç parmak kadar yüksekten ölçü alıyoruz. Çubuğu çıkarıyoruz.

2. Toplam 7 çubuğu bu ölçüye göre kısaltıyoruz.

3. Alt katın merkezine çubukları yerleştiriyoruz.

4. Üst kat pastasını alttaki videodaki gibi alıp çubukların üzerine oturtuyoruz.


 


Üst katın pembe ve siyah halkalarını rastgele yapıştırıyoruz. Alt katla üst kat arasına pembe ve siyah topçukları sırası ile diziyoruz.

Pastanın üzerine isim ve yaş yazmak istedim, bunun için hazır kalıplar var ama bende yok. İsim de "ELİF" olunca kestiğim şeritlerden yazmaya karar verdim. 18 rakamındaki 8 beni zorladı, iki farklı büyüklükte halka ile önce büyük bir daire kesip, içini küçük olan daire ile boşalttım.


İsmi yazdıktan sonra üst kısmı minik pembe halkalarla süsledim. Pastanın bitmesine çok az kaldı.


Son adımımız pastanın en alt çevresine bir kuşak yapmak. Pembe ve siyah iki ayrı şeker hamuru parçasını ayrı ayrı yuvarlak birer şerit haline getiriyorum. Sonra ikisini birbirine sara sara yukarıdaki şekli elde ediyorum. Bununla uğraşmak istemezseniz alt katı da topçuklarla çevreleyebilirsiniz. 

İşte kuşağı da biten pastanın son görüntüsü bu. Unutmayın buzdolabına koymak yasak, serin bir odada muhafaza etmeniz lazım.

Afiyet olsun.

25 yorum:

  1. süper olmuşşş:)şeker hamuru ile çalışmak çok eğlenceli zaten sevgiler

    YanıtlaSil
  2. seker hamurum cok yapisti.acarken sadece nisasta mi kullanmaliyim?yag ile acilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pudra şekeri yada nişasta olmalı asla yağ kullanmayın

      Sil
  3. tecrübelerinizi bu kadar net ve açık paylaştığınız için teşekkürler... Bir de pastanın üst katını nasıl yerleştirdiğinize dair video koymuşsunuz ya çok sevindim:) Saolun... Berna

    YanıtlaSil
  4. pastanıza bayıldım aynı şekilde sarı lacivertlisini oğlumun 1 yaşı için yapacağım.detaylı anlatımınız fotograaflar çok açıklayıcı.çok güzel fikir verdiniz bana.emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. gerçekten çok hoş oldu kızım ve oğlumun pastaları elinize fikrinize sağlıkkk

    YanıtlaSil
  6. ben bi tane pasta yapcam sizin ki gibi 2 katlı depil kırmızı üstünde beyaz kalpler olcak ne kadar şeker hamuru alma lıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8 kisilik yuvarlak bir pastaysa eger 1 kg kirmizi alin, 200 gr da beyaz alin.

      Sil
  7. ben bi tane pasta yapcam sizin ki gibi 2 katlı depil kırmızı üstünde beyaz kalpler olcak ne kadar şeker hamuru alma lıyım

    YanıtlaSil
  8. Mutlaka denicem digerlerine gore masrafsiz ve guzel :)

    YanıtlaSil
  9. 2 katli kelebek seklinde bi pasta icin nekadar seker hamuru kullanmamiz gerekir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. 1 kilogram şeker hamuru yeterli olacaktır kaplama için, Eğer üzerine puantiyeler ve desenler yapacaksınız 200 gr lık paketlerde renkli hamurlardan alabilirsiniz.

      Sil
  10. Ha bide pastayi bir gun onceden yapsak seker hamuruna bise olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pastayı balkonda tutarsanız birşey olmayabilir. Eğer evde yapıp evde yiyecekseniz buzdolabında 1 gece bekletebilirsiniz ancak şeker hamuru buzdolabına girince üzeri terliyo ve parlama oluyor. Tavsiyem pastayı 1 gün önceden yapın, şeker hamurunu pastayı keseceğiniz günün sabahında kaplayın. Mümkünse buzdolabına girmesin pasta.

      Sil
  11. Merhaba. Pastayi dolapta sakladigimiz zaman şeker hamurunun yapismasi icin surdgumuz karışımlami sakliyoruz.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba buaksam kizimin dogumgunu pastayi seker hamuruyla kapliycam dogum gunu akşam 8de pastayi yaptiktan sonra nasil saklayabilirim

    YanıtlaSil
  13. Tek tek ayrıntılarla püf noktalarına kadar anlattığınız için çok çok teşekkür ederim. Ellerinize sağlık. Pastanız harika olmuş. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  14. şeker hamurunun altını hazır ganaj kullanarak kapladım.kaplarken çok zorlandım. pürüzsüz olması için çok uğraştım. şeker hamuruyla kapladım. herşey çok güzeldi.yalnız pastayı keserken ganaj sert olduğu için zor kesildi.ve pandispanyanın çökmesine sebep oldu. bunu önlemek için ne yapılmalı? yardım ederseniz çok sevinirim...

    YanıtlaSil
  15. blogunu gördüm inceledim, sonrasında kaybettim, ara ara bi hal oldum :)
    çubukları çıkartıyorsun dimi sonradan.. :D
    bende ilk pasta yaptım ama yiğenime 2 katlı yapmak istiyorum..
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. yazınızı okudum fakat benim çok vaktim olmadığı için hazır paketlerde olan pandispanyalardan yapsam pastanın tadı kotu olurmu

    YanıtlaSil
  17. Merhaba öncelikle çok teşekkür ederim detaylı anlattığınız için bende ilk defa şeker hamuru ile pasta yapacağım araştırma içine girdim ama biraz kafam karıştı farklı şeyler yazıyo şunu merak ettim şeker hamuru ile kaplamadan pasta dolaptan çıkınca oda sıcaklığına getirip mi kapladınız eğer böyle olmazsa şeker hamurunu eriteceğini okudum teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  18. Kusura bakmayin ama ikinci kat biraz amatörce ....bu kadar özenle paylasmissiniz keşke bunada dikkat etseydiniz..

    YanıtlaSil
  19. Seker hamurlu pasta ne kadar zamanda tuketilmeli? cok bekletilmemeli diye duydum,birde acikta kaldigi zaman cokmu kuruyo tas gibi?

    YanıtlaSil
  20. şeker hamuru pasta buzdolabına konulmaz serin yerde muhafaza edin demişsiniz peki yazın nerde mıhafaza edecegiz dolaptan baska serin bir yer olmuyor malumunuz
    tesekkürler simdiden

    YanıtlaSil
  21. Merhaba 26 cmlik yuvarlak pasta icin ne kdr seker hamuru gider bi kg fazla olmaz mi tesekkurler

    YanıtlaSil

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...