19 Ağustos 2010 Perşembe

bir menemen anatomisi

Fotoğraf: Lütfü ÇOLAK


"Bu yazı iflah olmaz bir menemen aşığı olan eşime ithaf edilmiştir."

menemen     a. Yumurta, soğan, yeşilbiber ve domatesle yapılan bir yemek.

Türk Dil Kurumu sözlüğü'ne göre menemenin tanımı böyle. Demek ki "melemen" demek doğru değil. Çok basit malzemelerin bir araya gelmesiyle yapılan menemen çok sevilen bir yemek.


Tarihçesi tam olarak bilinmiyor ama domatesin Osmanlı Mutfağı'na girişi 18. yüzyıl sonlarına doğru olduğuna göre onu yumurtayla buluşturma fikri de o dönemlerde doğmuştur diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. O zamanlar kullanılan domatesler bizim bugün yediğimiz kiraz domateslerin büyüklüğündeymiş. Onlarla da pek menemen yapılamaz tabi. Çok ilginç bir başka not da o yıllarda domates yeşil olarak tüketiliyormuş. Kızardığı anda çöpe atılırmış. Padişah sofrasında yeşil domatesle yapılmış dolmalar, zeytinyağlılar ve çorbalar yer alırmış. Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşüyle beraber halk yoksullaşıyor ve kırmızı domatesler de yenmeye başlıyor. Bugün bayılarak yediğimiz sulu tencere yemeklerimiz de bu dönemlerde ortaya çıkmış. Yumurtayla domatesin buluşması da bu dönemlerde olmuş olmalı.

Günümüze gelirsek menemen her köşede yapılan ve yenen bir yemek. Tabi gerçekten lezzetlisini her yerde yiyemezsiniz. Tavsiyem evde yapmanız yönünde olacak. En önemlisi de domatesleri asla ve asla rendelememeniz. Dışarda kaşarlı, sucuklu, kavurmalı çeşitlerine rastladım. Damak tadınıza kalmış bunları evde de deneyebilirsiniz. Nasıl mı? Buyrun en hakiki MENEMEN tarifine!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...